17. 8. 2025   |   svátek má Petra
 

Švestková žemlovka

Název Množství a jednotka
veka 1 ks
tvaroh 250 g
švestky 1/2 kg
vejce 2 ks
mléko 1/2 l
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 25 min.
Vaření: 50 min.
Mamut :-)



Postup
Švestky umyjeme a vypeckujeme. Tvaroh zředíme kapkou mléka a smícháme s 1 lžící cukru. Do misky nalijeme mléko, osladíme zbylými dvěma lžícemi a rozšleháme do něj dvě vajíčka. Plátky veky nebo nakrájené rohlíky (může být i vánočka, pokud ji použijeme, nesladíme mlléko) máčíme v připraveném mléce a klademe do vymaštěného pekáčku. Vrstvu namočené veky potřeme tvarohovou směsí, poklademe půlkami švestek, střídáme, poslední vrstva je namočená veka. Pokapeme rozpuštěným máslem a upečeme dorůžova cca třičtvrtě hodiny.


 


RECEPTY

Tvarohové knedlíky nejlepší

Postup: Tvaroh smícháme v míse s vajíčky a špetkou soli, přidáme krupici, strouhanku,... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety v omáčce z lososa

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka (na tři litry vody dáme 3 rovné kávové... zobrazit recept

RECEPTY

Vosí hnízda (Včelí úly)

Postup: Piškoty rozmixujeme nebo pomeleme a dáme do mísy. Máslo rozpustíme. K pomletým... zobrazit recept

RECEPTY

Banánová zmrzlina s mandlemi

Postup: Banány rozmixujeme a smícháme s mletými loupanými mandlemi. Šlehačku ušleháme... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí krk se sardelovou omáčkou

Postup: Krůtí krk uvaříme s kořenovou zeleninou, cibulí, novým kořením, solí a celým... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Sepetná

U nás je vše na dosah, máme ideální polohu uprostřed Beskyd přímo pod nejvyšší...